Sambal Tumis Ikan Bilis dan Petai

Bahan-bahan :

5 keping petai
10 biji cili kering {dikisai}
2 biji bawang besar {dikisar}
4 ulas bawang putih {dikisar}
1 cm belacan {dikisar}
100 gm ikan bilis
asam jawa
garam
gula
perasa
5 sudu besar minyak

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
2. Tumis bahan-bahan yg dikisar hingga berbau harum dan pecah minyak.
3. Masukkan petai, jus asam jawa, garam, gula dan perasa. Kacau rata hingga mendidih.
4. Masukkan ikan bilis tadi.
5. Siap untuk dihidangkan.

tip ijan : petai jangan terlalu masak, biarkannya sedang-sedang je....semasa menumis, kalau kurang minyak tambahkan sikit..jangan banyak sangat tak elok untuk kesihatan...ingat tu!!!!!

0 comments:

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP