Gulai Lemak Pisang Muda
Bahan-bahan :
1 sikat pisang muda (boleh guna pisang emas) {dipotong kecil}
5 ulas bwg merah {ditumbuk}
1 ulas bwg putih {ditumbuk}
15 biji cili padi {ditumbuk}
1 cm kunyit hidup {ditumbuk}
10 ekor ikan bilis sederhana besar
1 btg serai {dititik}
2 cawan santan pekat
Garam
Air secukupnya
1 keping asam keping
Cara-cara :
1. Masukkan pisang, santan, serai, ikan bilis dan bahan-bahan yang ditumbuk ke dalam periuk dan biarkan hingga mendidih.
2. Perasakan dengan garam dan asam.
3. Masak hingga pisang empuk.
4. Siap untuk dihidangkan.
tip ijan : memasak gulai pisang, keledek, labu dan yang sewaktu dengannya hendaklah menggunakan santan yang pekat dan air yang cukup kerana ianya akan menyerap lebih air, jadi pastikan kalian melebihkan paras air yang digunakan untuk dapatkan kuahnya.....
0 comments:
Post a Comment