Ayam Percik

Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam
15 biji cili kering {dikisar}
10 biji bawang merah {dikisar}
5 ulas bawang putih {dikisar}
2 cm halia {dikisar}
1 cm belacan {dikisar}
2 cawan santan pekat
Jus asam jawa
Garam dan gula
2 sudu besar minyak

Cara-cara :

1. Lumurkan ayam dengan bahan--bahan yang dikisar, minyak, garam dan gula. Perap sekurang-kurangnya sejam.
2. Masukkan lebihan bahan perapan, santan dan jus asam jawa ke dalam periuk dan masak di atas api perlahan. Biarkan mereneh.
3. Masukkan ayam yang diperap tadi dan masak lebih kurang 3 minit. Angkat dan panggang di dalam oven pada suhu 150 darjah selama 20 minit.
4. Sapukan ayam dengan kuah yang mereneh tadi berulang kali untuk dapatkan aroma dan rasa yang secukupnya.
5. Siap untuk dihidangkan.

tip ijan : bagi yang sukakan rempah ratus boleh juga campurkan jintan putih, jintan manis dan ketumbar ke dalam bahan perapan.....ianya memberikan kelainan rasa dan aroma yang membangkitkan selera...emmm.....sedapnya.....jom masak!!!!!!!!



0 comments:

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP