Gulai Tempoyak Pucuk Ubi & Petai
Bahan-bahan :
Secekak pucuk ubi {dihiris nipis}
5 helai daun kunyit {dihiris nipis}
3 batang serai {dihiris nipis}
5 biji bawang merah {dimayang}
4 sudu besar tempoyak
10 biji cili padi {dikisar}
4 keping petai
2 cawan santan pekat
10 ekor ikan bilis saiz kecil
1 cm kunyit hidup
garam dan gula
Cara-cara :
1. Masukkan tempoyak, santan, cili padi, kunyit hidup, bawang, ikan bilis dan petai ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana
2. Masukkan pucuk ubi, serai dan daun kunyit. Kacau perlahan
3. Perasakan dengan garam dan gula
4. Siap untuk dihidangkan
tip ijan : bagi yang tidak menyukai petai, tak perlulah masukkannya....ikut suka je.....kalau yang hantu petai macam ijan...masukkan aje lebih-lebih......
0 comments:
Post a Comment