Sambal Tumis Bilis dan Petai



Nantikan resepi mudahnya ya!!!!

Read more...

Tomyam "mudah dan lazat"



Bahan-bahan :

500 gm ayam [dipotong kecil]
3 paket pes tomyam
1 batang carrot
1 batang saderi
1 paket cendawan
Sedikit jagung muda
Sedikit bunga kobis
2 biji tomato
5 batang serai [diketuk]
5 helai daun limau purut
2 biji bawang besar [dipotong bulat]
5 biji cili api
Jus limau kasturi
Garam
Air secukupnya

Cara-cara :

1. Masukkan ayam yang dipotong kecil ke dalam periuk bersama-sama bawang, serai dan sedikit air. Tutup periuk dan biarkan di atas api sederhana sehingga mendidih.
2. Masukkan semua sayur-sayuran, daun limau purut, pes tomyam, cili, jus limau kasturi dan air secukupnya. Biarkan hingga masak. Masukkan tomato.
3. Perasakan dengan garam.
4. Sedia untuk dihidangkan.

tip ijan : bagi yang menyukai tomyam campur, masukkan saja udang, sotong dan sedikit daging ke dalamnya....tapi ini akan memberikan rasa yang berlainan....begitu juga dengan sayur-sayuran....boleh tambah dan kurangkan ikut citarasa masing-masing...apa kata anda cuba masukkan sedikit kubis, sedap tau!!!

Read more...

Bawal Sweet Sour



Bahan-bahan :

1 ekor bawal
2 biji bawang besar [1 dikisar, 1 di potong bulat]
3 ulas bawang putih [dikisar]
5 cm halia [dikisar]
1 biji cili merah [dikisar]
1 biji tomato [dipotong dadu]
1 sudu kicap manis
1 sudu sos cili
Daun sup
Garam
Minyak

Cara-cara :

1. Goreng bawal yang digaul dengan garam dan kunyit sehingga garing, ketepikan.
2. Tumis bahan-bahan dikisar hingga naik bau, masukkan kicap, sos cili, bawang dan tomato.
3. Masukkan air ikut citarasa, biarkan mendidih.
4. Perasakan dengan garam, tutup api masukkan sedikit daun sup.
5. Tuangkan sos ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
6. Sedia untuk dihidangkan.

tip ijan : bagi yang menyukai nenas, boleh lah dimasukkan sedikit ke dalam sos, ini memberikan rasa masam manis yang lebih melazatkan....cukup mudah!!!..Sekiranya anda menyukai sos yang lebih  pekat, masukkan 1 sudu tepung jagung  yang telah dibancuh dengan sedikit air...mudah bukan??

Read more...

Udang Masak Kari



Bahan-bahan :

500 gm udang sederhana besar
secekak kacang buncis/kacang panjang
1/2 cawan santan pekat
1 paket serbuk kari
2 biji bawang besar [dihiris]
3 ulas bawang putih  [dihiris]
5 cm halia [diracik]
Jus asam jawa
Garam
Perasa
2 camca minyak
Air secukupnya

Cara-caranya :

1. Bersihkan udang, potong kacang buncis, ketepikan
2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia hingga naik bau dan garing. Masukkan rempah kari yang telah dijadikan pes dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan udang, kacang buncis, santan dan jus asam jawa. Masukkan air secukupnya, biarkan hingga mendidih.
4. Perasakan dengan garam dan perasa.
5. Sedia untuk dihidangkan.

tip ijan : pastikan rempah kari dan bahan tumisan ditumis hingga pecah minyak, bagi yang sukakan pedas boleh tambahkan sedikit cili kering yang telah dikisar....mudah kan??? Jom masak....

Read more...

Bawal Masak Kari Ala Pantai Timur





Bahan-bahan :

1 ekor ikan bawal sederhana besar
1 paket rempah kari ikan
1 biji bawang besar [dihiris]
2 ulas bawang putih [dihiris]
3 helai daun kari
8 biji kacang bendi
2 biji cili hijau
1 biji tomato
1 cawan santan
Jus asam jawa
Minyak
Garam

Cara-cara :

1. Tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari hingga naik bau dan garing.
2. Masukkan rempah kari yang telah dijadikan pes. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan santan, kacang bendi dan cili hijau, kacau perlahan hingga mendidih. Masukkan ikan dan kacau perlahan.
4.  Masukkan tomato dan jus asam jawa.
5. Perasakan dengan garam.
6. Siap untuk dihidangkan.

tip ijan : setelah masukkan santan, kuah perlu dikacau perlahan untuk elakkannya pecah minyak. Bagi yang menggemari halba campur, boleh lah ditumiskan sedikit bersama-sama bahan-bahan  tumisan. Bawal masak kari enak dimakan bersama ayam atau apa-apa ikan yang digoreng garing beserta dengan kicap manis...emm...resepi yang mudah dan lazat!!




Read more...

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP