Ikan Kerisi Bersos Cili

Bahan-bahan :

4 ekor ikan kerisi bersaiz sederhana
2 biji bawang besar {dihiris bulat}
3 ulas bawang putih {di cincang halus}
2 biji cili merah {dicincang halus}
3 sudu sos cili
1 sudu kicap manis
Garam dan serbuk kunyit
Minyak

Cara-cara :

1. Ikan digaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng garing, ketepikan.
2. Tumis bawang putih dan cili hingga naik bau, masukkan bawang besar dan goreng garing.
3. Masukkan sos cili dan kicap, masukkan sedikit air. Apabila sos mendidih dan pekat (ikut suka kepekatannya...), tuangkan ke atas ikan tadi
4. Siap untuk dihidangkan.


tip ijan : tak perlu masukkan garam dan gula kalau dah masukkan kicap, ijan suka gunakan kicap manis kipas udang...nak cantik, hiaskan dengan cili merah dan tomato yang di hiris nipis....baru nampak cantik dan sedap...nak cantik lagi taburkan juga daun bawang dan daup sup..psst..mudahkan memasak ni???

0 comments:

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP